Penning: Burchard van Lechsgemünd, bisschop van Utrecht, 1099 – 1112

Gevonden door Mark Volleberg

Materiaal: zilver

Diameter: 9 mm

Gewicht: 0,23 gr

Voorzijde: In een parelcirkel het borstbeeld blootshoofds van de bisschop naar rechts , voor zijn gelaat een kromstaf naar buiten gericht. Tekst in een dubbele parelcirkel beginnende ca. 7 uur: BVCARDVS of BVRCARDE

Keerzijde: Kort gevoet kruis waarvan de armen getopt zijn met een kleine parel en met in de kwartieren telkens een achtpuntige ster. Tekst in een dubbele parelcirkel: ✠ TRAIECTVM

Datum: z.j. ca. 1099 – 1112

Slagplaats: Utrecht

Burchard van Lechsmünd

Lit: Van der Chijs Utr IV 2-4; De Mey Utr 137; P Ilisch JMP 1997/8, nummer 10.31; Dannenberg 556

Gedetermineerd door rimidi

5 gedachten aan “Penning: Burchard van Lechsgemünd, bisschop van Utrecht, 1099 – 1112”

  1. Kom op Mark Burchard heeft geen “deniers” geslagen maar penningen of als je wilt denarii (penning of denarius) maar van een Belgische denier sloegen ze in Utrecht niet … jullie noemen een engelse penny/sterling toch ook geen “esterlin” !!!

    1. Ik neem over wat ze me doorspelen, ik neem dan ook aan dat er in de literatuur ‘ denier ‘ staat. Zelf heb ik hier geen literatuur van.

  2. Penning is inderdaad een “betere” term voor dit type munt. Ik had De Mey vast toen ik de determinatie deed vandaar dat ik denier geschreven heb, sorry!

    Beste groeten rimidi 😉

  3. Wat een geneuzel over een zoekterm, of je nu penning of denier schrijft, wat maakt het in godsnaam uit ? Wat is het verschil tussen een denier en een denarius slimmerikken ? Dit is je reinste haarkloverij.

Geef een reactie

Ontdek meer van © Metaaldetectie Vlaanderen - Metal Detection Flanders - Détection de métaux Flandre

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder