1/2 Karolin, 1/2 Carolin, demi Carl d’or Karl Albrecht van Beieren

Gevonden door Mike Creemers

Materiaal: goud 0,7685

Diameter:  22,0 mm

Gewicht ( uitgifte ): 4,87 gr ( gewogen ): 4,88 gr

Voorzijde: Buste van de jonge hertog en keurvorst naar rechts. Tekst: ✶ C • A • V • B • & P • S • D • C • P • R • S • R • I • A • & E • L • L • Voluit: Carolus Albertus Utriusque Bavariae & Palatinatus Superioris Dux Comes Palatinus Rheni Sacri Romani Imperii Archidapifer & Elector Landgravius Leuchtenbergensis.

Keerzijde: Gezeten gekroonde en van nimbus voorziene Madonna, patrones van Beieren, met een van een nimbus voorzien kindje Jezus tegen de rechter schouder en scepter in de rechter hand, op de borst een rijksappel. In de linker hand, tegen zich aan haar voeten aan houdend het Beierse majesteitswapen getooid met keurvorstelijke hoed en omhangen met de keten van het Gulden Vlies. Het wapen van het keurvorstedom Beieren bestaat uit een gevierendeelde wapenschild met in de kwartieren 1 en 4 de Beierse ruiten, in 2 en 3 de naar links klimmende gekroonde leeuw van het keurvorstendom Opper-Palts, met in het hart het wapen van de aartsdrost, een rijksappel. Tekst: zonder binnencirkel, nimbus, voeten en schild onderbreken het omschrift: CLYPEVS OMNIB9(us) IN TE SPERANTIB9(us), in de afsnede 1729; Een schild voor allen die hun toevlucht tot je zoeken (- op je bouwen, je vertrouwen).

Muntteken: Zesstralige ster voor ?

Slagplaats: München

Keizer Karel VII Albrecht

Referentie

Lit: KM# 406; Friedberg 230; Hahn 255

Gedetermineerd door rimidi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: