Gelijkzijdige penning H. Amandus (van Maastricht): ca. 16e eeuw

Gevonden door Bert Welkenhuysen

bert1 bert1.1

Vermoedelijk als stichter van de Sint-Pietersabdij/klooster en St-Baafsabdij te Gent.

Materiaal: lood / tin

Diameter: 24 mm

Gewicht: 12 gr

Voorzijde: Binnen een gladde verhoogde cirkel/boord de H. Amandus van Maastricht, staande op een draak/serpent. Gekleed als bisschop, met mijter en tabberd. In de rechterhand een kromstaf, naar links gewend. In de linkerhand een opengeslagen evangelieboek.

Keerzijde: Binnen een gladde verhoogde cirkel/boord de H. Amandus van Maastricht, staande op een draak/serpent. Gekleed als bisschop, met mijter en tabberd. In de rechterhand een kromstaf, naar links gewend. In de linkerhand een opengeslagen evangelieboek.

Datering: z.j. ca. 16e eeuw.

Aanmaakplaats: z.pl. Gent (?).

Opmerking: De juiste functie/datering/plaats van deze penning is onbekend.

Onduidelijk de juist plaats van herkomst te bepalen zonder letters-, datering of plaatsbepaling. De afbeelding van de heilige, is ongetwijfeld de H. Amandus van Maastricht, de attributen van de heilige kan zowel een evangelieboek of een kerk-, of kloostermodel zijn. Daar hij bij zijn leven diverse kerken en kloosters oprichte, waaronder in Gent. De gevallen draak en het evangelieboek verwijzen naar het monster van het heidendom. Volgens Beissel wordt de H. Amandus met een draak afgebeeld, omdat hij de omgeving van Gent van de afgodendienst wist te zuiveren. Opmerkelijk is dat niet één parochiekerk in Nederland naar deze heilige is vernoemd. Hij stichte te Gent tussen 630 en 639 de St-Petruskerk met een religieuze gemeenschap en vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de H. Bavo, een sluipmoordenaar die hij wist te bekeren.

Referentie

Referentie

Lit: A. Verhulst, Over de stichting en de vroegste geschiedenis van de Sint – Pieters- en de Sint – Baafsabdijen te Gent. 53 pagina’s.

Gedetermineerd door Paul Callewaert en Grot Marmot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: