Muntgewicht: laatmiddeleeuws

Gevonden door Erik Natte

Materiaal: lood

Afmetingen: 11 mm / 11 mm

Gewicht: 4 gr

De vierkante loden exemplaren zijn laatmiddeleeuws en hebben een blanco keerzijde en in tegenstelling tot bronzen tijdgenoten zijn ze, ook na verblijf in de bodem goed aan massa, regelmatig zelfs iets te zwaar. Meestal wordt de afbeelding van de munt gestileerd weergegeven op het muntgewicht, in andere gevallen, zoals bij deze, koos men er voor om specifieke kenmerk(en) weer te geven van de munt. In mijn database met munten heb ik gefilterd op munten tussen de 3,8 en 4,5 gram. (voorgeschreven massa). Omdat ik dit muntgewicht nooit eerder heb gezien moet het wel voor een weinig voorkomende zeldzame munt zijn. De voornoemde kenmerken in acht nemend, vond ik één kandidaat; De gouden toren van Brabant met op de voorzijde de St. Pieterskerk te Leuven. De afbeelding was te complex om geheel op een muntgewicht te plaatsen, wat je ziet zijn de gestileerde torens van de kerk en nog wat kleinere kenmerken. Zoals ik bij aanhef al zei; Geen 100% zekerheid, wel plausibel.

Gedetermineerd door Bruno Janson

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: