Pseudo muntfibula: Karolingisch 9e eeuw

Gevonden door Olivier Van de Putte

Materiaal: koperlegering

Diameter: 25 mm

Gewicht: ?

Deze pseudo-muntfibula gaat terug op de solidus van het MVNVS DIVINVM-type van Lodewijk de Vrome. Er bestaan een aantal verwante fibulae in tin/lood (o.a. drie stuks uit Middelburg). De identieke centrale afbeelding van het portret lijkt bij de bronzen exemplaren “allemaal stempelgelijk” te zijn d.w.z. uit één en dezelfde gietmal. Opmerkelijk genoeg zijn er exemplaren met op de zijde van de naaldhouder/naaldrust met de afbeelding van het kruis zoals op de oorspronkelijke solidus, maar ook stukken met een gladde achterzijde.

Referentie

Gedetermineerd door Bouke Jan van der Veen

 

 

3 gedachten over “Pseudo muntfibula: Karolingisch 9e eeuw”

  1. Beste Olivier, Deze pseudo-muntfibula is (heel) ver weg gebaseerd op de gouden solidus van Lodewijk de Vrome van het MVNVS DIVINVM-type. Deze solidus heeft op de voorzijde een portret en op de keerzijde een kruis in krans. Er zijn van jouw type meerdere identieke exemplaren bekend. De meeste koperen/bronzen stukken (er erecentelijk in een opgraving nog een exemplaar gevonden. Bijzonder is dat zowel de tin/loden exemplaren als de koperen/bronzen een “stempel-identiek” (dus gemaakt naar het identieke voorbeeld en niet daarvan gekopieerd). Hoewel ik hier het woord “stempel” gebruik zijn alle tin/loden en bronzen exemplaren niet geslagen maar gegoten. Heb jij voor mij een foto van vz./kz. van jouw fibula op een hogere resolutie?
    Groet, Bouke
    mail: boukejanvdveen@gmail.com

    Geliked door 1 persoon

  2. Beste Bouke, Olivier ( de vinder ) is helaas geen lid meer van de groep en kan deze reactie niet lezen. Ik kan wel proberen om hem via facebook te contacteren en zo de nodige foto’s te bemachtigen. Groeten, Eric

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: