Rekenpenning Neurenberg, type “Bijbels motief”, Hans Krauwinckel, ca. 1610 – 1616

Gevonden door Filip Behiels

Materiaal: brons of geel koper

Diameter: 27,5 mm

Gewicht: 3,27 gr

Voorzijde: De scharlaken vrouw op het zevenkoppig beest met daarvoor Johannes en de Engel ( volgens Barnard,1917 ), of twee koningen in lange gewaden ( volgens Stalzer,1989 ) Tekst: MERITRIX BA : in afsnede APOCALIPS: / CAP : XVII . / H.K.

Keerzijde: Gekroond fictief wapenschild (Duits type), met daarin drie kronen met boven iedere kroon een Olifant naar links. Links en rechts van het schild een vijfbladig roosje. Tekst: INSINGNI : * – CIVIT . BABIL .

Opmerkingen: Uitbreiding naar het oosten (Babylon) van het Engeland-Turkije concept van de serie pictorale jetons van Krauwinckel van 1610 en 1616. Afgebeeld Bijbels motief is “De Vrouw op het Beest” (Openbaring 17:5 En op haar voorhoofd was een naam geschreven, een geheimenis het grote Babylon, moeder van de hoeren en van de gruwelen der aarde. En ik zag de vrouw dronken van het bloed der heiligen en van het bloed der getuigen van Jezus”)

Lit: F.P. Barnard, “The Casting counter and the Counting Board”,, blz. 215, No.49. Stalzer, Rechenpfennige Band 1, blz. 140, No.296. Mitchiner Volume I, blz. 470, No.1663.

Gedetermineerd door Jan Ooms

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: