Rekenpenning Neurenberg, Franse stijl, Lodewijk XIII, anoniem, 1618.

Gevonden door Lorenzo Willaert

Materiaal: koperlegering

Diameter: 27 mm

Gewicht: ?

Voorzijde: Gekroonde staande jeugdige vorst ( Lodewijk XIII ), met zwaard en scepter. Rechts op een commode een helm ( volgens Mitchiner ) of een aapje ( volgens Groenendijk & Levinson ) Tekst: LVDO . XIIII . D : G . FR . ET NA REX CH.

Keerzijde: Koning links, die Victoria rechts de hand schudt ( mogelijk uitbeeldend de ouders van Lodewijk XIII, Hendrik IV van Frankrijk en Maria de Medici ). Boven hen een arend met een kroon in de snavel en onder hen een knaapje (waarschijnlijk de Dauphin) die een helm boven zijn hoofd houdt en met de rechtervoet op een dolfijn staat. Tekst: * PROPAGO * IMPERI * 1618 .

Opmerkingen: Deze rekenpenning komt zowel voor met het correcte nummer XIII als met het foutieve XIIII, zoals op dit exemplaar. Mitchiner schrijft dit stuk toe aan Mathaus Lauffer, vanwege de gelijkenis met een gesigneerde rekenpenning van deze maker. Groenendijk en Levinson wijzen er echter op dat er geen grond is om aan te nemen dat Mathaus Lauffer naast een gesigneerde, ook een ongesigneerde rekenpenning van hetzelfde type zou uitgeven. Zij gaan uit van een anonieme Neurenbergse kopie, die niet nader kan worden toegeschreven.

Lit:  Mitchiner Volume I, blz. 480, No.1698. Groenendijk & Levinson, Nurnberger Rechenpfennige Band 2, blz. 35.

Gedetermineerd door Jan Ooms

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: