Metz: Goudgulden of Florijn ( 1563 – 1619/20 )

Gevonden door Marco Sanders

marco2

Materiaal: goud

Diameter: 23 mm

Gewicht: 2,27 gr

Voorzijde: Staande Sint Stephaan ten voeten uit in een dubbele ovalen cartouche. Het muntbeeld onderbreekt de cartouche en de legende onderaan en bovenaan. De Sint is gekleed in een kazuifel met split links en borduurwerk aan kraag en dubbele zoom. In zijn linker hand de Palm (van martelaarschap) schuin over zijn schouder gelegen als een zwaard. In zijn rechterhand houdt hij de stenen zijner steniging. Tekst: S• STEPHA• / PROTHOM• Sint Stefaan, eerste martelaar (door steniging).

Keerzijde: Wapenschild van de stad Metz,  in een zespas met gotische bogen, aan de snijpunten van de binnenhoeken van de zespas een lelie naar het midden gericht en in de buitenhoeken een ringetje. Tekst: ✿ FLORENVS CIVITIS METENSIS; Florijn van de stad Metz.

Slagplaats: Metz

Referentie

Referentie

Lit: Bd.1657 (25f. ) – W.II/F/P/6 – F164 var. – Flon n° 2 p. 726

Gedetermineerd door Marco Sanders

3 gedachten over “Metz: Goudgulden of Florijn ( 1563 – 1619/20 )”

  1. Hoi Eric was even aan het kijken maar in de tekst staat ,Aan weerszijden ter hoogte van zijn bovenbenen het gesplitste jaartal 16 – 26. maar er staat geen jaartal, ik heb dit wel zodanig overgenomen van de referentie.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: