Muntgewicht voor een Gouden Pieter: 1375 – 1450

Gevonden door Pieter Lakiere

Materiaal: lood

Afmetingen: 11 mm / 12 mm

Gewicht: 5 gr

Vaak ben ik al aan het puzzelen geweest met dit type in lood. Tien in de database waarvan vijf duidelijk te zwaar, tussen de 4,5 en 5,1 gram. De eerste emissie van de munt weegt net iets meer dan 4 gram, geen zwaardere bekend. Vijftig jaar later een nieuwe emissie van de Gouden Pieter/Peeter tijdens het bewind van Filips de Goede. Deze werd in verschillende munthuizen geslagen en is beduidend lichter. De loden muntgewichten zijn gevonden over een groot gebied, van België tot Noord-Holland aan toe. Ook veel varianten in afbeelding, dus de productie zal vrij omvangrijk zijn geweest. Gezien de grote verspreiding moet het wel een muntgewicht zijn en geen (armen/kerkelijke) penning of zoiets dergelijks die plaatsgebonden zijn. Ik denk dat we nooit precies zullen weten waarom er exemplaren zijn die veel te zwaar zijn zoals deze. Misschien gewoon een foutje uit de tijd dat men ervan uitging dat er een zwaardere (vroegere) emissie geslagen werd.

Referentie

Gedetermineerd door Peter De Witte en Bruno Janson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: