Annunciatie draagpenning: 1608 – 1700

Gevonden door Luc Van Leemput

De Blijde boodschap door de aartsengel Gabriël aan de heilige Maria.

Materiaal: lood / tin

Diameter: 18 mm

Gewicht: 3,42 gr

Voorzijde: Binnen een parelcirkel links de H. Maria in lang gewaad, bevind zich in haar slaapvertrek, geknield voor haar bedstee – baldakijn. Voor haar een smalle bidbank. Rechts een rechtopstaande gevleugelde aartsengel Gabriël met opgeheven rechterhand die haar toespreekt. De linkerhand gesteund op de bidbank. De aartsengel verkondigd haar de Blije boodschap dat zij moeder zal worden van de zoon Gods. Bovenaan zweeft de H. Geest in een stralenkrans, in de gedaante van een duif, de getuige van het gebeuren. Onderaan de letters: AИT ( Antwerpen ).

Keerzijde: Binnen een parelcirkel een licht ingedeukt tweedelig wapenschild, – blazoen van de Orde Annuntiaten. Links beladen met het H. Hart, met twee bolletjes onder en boven het hart. De vier kruiswonden voorstellend. Rechts een miskelk met zwevende H. Hostie, De Eucharistie gesymboliseerd. Het wapenschild, vastgehouden door twee gevleugelde engelen als schildhouder. Achter het schild, het lijdenskuis met attributen, speer en sponsstok,- tak van hysop.

Datering: z.j. ca. 1608-1700.

Aanmaakplaats: Annuntiaten klooster Antwerpen.

Lit: – H. van Caelenberghe, Maandblad voor Numismatiek, 30ste jaargang nummer 4, Brugge April 2020, Religieuze draagmedailles uit de 16e tot 18e eeuw van de Annuntiaten kloosterorde in de Nederlanden Deel 2, pag.104-106. –  P. Callewaert, A-Magazine, Jaargang 2021 nr.2 Een stenen gietmal uit Antwerpen. pag.5-9. –  P. Callewaert, Tijdschrift voor Numismatiek, Numismatica Antverpia 2021 Nr. 20 Als stenen spreken…. pag.22-28.

Referentie

Referentie

Gedetermineerd door Paul Callewaert 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: