Heilighangertje: 20ste eeuw

Gevonden door Amine Beldjoudi

Materiaal: koperlegering

Diameter: 26 mm

Gewicht: 5,61 gr

Voorzijde: Binnen een ovale boord Sint Benedictus. Benedictus draagt een staf, eindigend op een kruis, rechts zit de raaf. Tussen de ovale middenmedaille en de accoladenboord zien we links de mijter en staf en aan de rechterzijde de
gifeker, waarboven een kruisje, met slang. Tekst: CRUX S.P.BENEDICTIAfbeeldingsresultaat voor heilige benedictus

Keerzijde: Binnen een gelobd ovaal het Benedictuskruis: Letters:  C.S.P.B.: Crux Sancti Patris Benedicti wat betekent:  Kruis van de heilige vader Benedictus. Boven het kruis: PAX wat betekent: vrede. Op het kruis, verticaal C.S.S.M.L.: Crux Sacra Sit Mihi Lux wat betekent: Dat het heilig kruis mijn licht zij. Op het kruis, horizontaal N.D.S.M.D.: Non Draco Sit Mihi Dux wat betekent: Dat de draak mij niet tot gids zij. Letters langs de rand: V.R.S.: Vade Retro Satana: Ga weg, Satan. N.S.M.V.: Numquam Suade Mihi Vana: Verleid mij nooit tot ijdel gedrag. S.M.Q.L.: Sunt Mala Quae Libas: Wat je wil is vergif. I.V.B.: Ipse Venena Bibas: Drink zelf je gif. 

benedictus

Fig. 27

Referentie

Lit: Jaarboek EGMP 2012

Gedetermineerd door Eric Aerts en Grot Marmot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: