Annunciatie draagpenning: ca. 1629 – 1796

Gevonden door Den Eburoon

Materiaal: lood

Diameter: 18 mm

Gewicht: 2 gr

Voorzijde: Binnen een parelrand de boodschap aan de Maagd Maria. (Links) De H. Maria, bevind zich in haar slaapvertrek, geknield voor een bidbank, de linkerhand op de bidbank. De rechterhand liggend op haar zwangere buik. (Rechts) Een staande gevleugelde engel (Gabriël), met opgegeven handen en verkondigd haar de boodschap, dat zij moeder zal worden van de Zoon Gods. Daartussen zweeft de H. Geest, in de gedaante van een duif. Onder de personages, de letters TIE ( TIENEN )

Keerzijde: Binnen een parelrand een ingedeukt wapenschild, in twee delen. Links, beladen met het H. Hart, met twee ringetjes eronder en twee ringetjes er boven. (de vier kruiswonden voorstellend). Rechts, een miskelk met zwevende H.Hostie. Het wapenschild vastgehouden door twee staande en gevleugelde engelen. Achter het schild, het lijdenskruis met attributen. ( Sponsstok en speer ).

Datering: z.j. ca. 1629-1796

Aanmaakplaats: Annuntiatenklooster Tienen.

Referentie

Referentie

Lit: Maandblad voor Numismatiek, 30ste jaargang nummer 4 April 2020 Religieuze draagmedailles uit de 16e tot 18e eeuw van de Annuntiaten kloosterorde in de Nederlanden. Deel 2, Hendrik van Caelenberghe, pag.107-108.

Gedetermineerd door Paul Callewaert

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: