2 heilighangertjes

Gevonden door Herremans Eddy

eddy  eddy1

Het grote exemplaar

Materiaal: koper

Voorzijde: O.L.V. Van De Krocht. Tekst: O.L.V. DE KROCHT, BID VOOR ONS/ BORNHEM 1888. Onder het koor van de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius in Bornem bevindt zich een crypte of krocht. Dit is een kapel, toegewijd aan Onze-Lieve- Vrouw; ze wordt dan ook “Onze-Lieve-Vrouw van de Krocht” genoemd

Afbeeldingsresultaat voor onze lieve vrouw van de krocht

De legende wil dat de Scheldedijken op 15 februari 1551 begaven door vloedstormen. Een gehucht overstroomde volledig. De inwoners baden tot Onze-Lieve-Vrouw en onmiddellijk ging de storm liggen. Daarop streek een witte duif neer op de hand van Maria. Daarom wordt Onze-Lieve-Vrouw van de Krocht afgebeeld met een zilveren duif op de hand.

Keerzijde: Heilige Joseph. Tekst: H. JOSEPH, PATROON DER GOEDE DOOD, BESCHERM ONS

Afbeeldingsresultaat voor heilige joseph

Het kleine exemplaar

Voorzijde: De Heilige Familie met daarboven  een duif die de Heilige Geest voorstelt. Tekst: S. FAMILLE PROTEGEZ NOUS

Keerzijde: Beatus Gerardus. Tekst: BEATUS GERARDUS MAGELLA O.P.N.

Gerardus Majella is de patroonheilig van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Hij werd in 1893 door paus Leo XIII zaligverklaard en in 1904 heiligverklaard door paus Pius X. Een aan hem gewijd Nederlands bedevaartsoord is het redemptoristenklooster van Wittem. In Overdinkel en het Drentse Barger-Oosterveld vindt elk jaar een processie ter ere van Gerardus Majella plaats. In Barger-Oosterveld is dat op de laatste zondag vóór het feest van Petrus en Paulus (29 juni).

Gedetermineerd door Eric Aerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: