Hedelse stuiver. Zeer zeldzaam !

Gevonden door Peter Peeters

peter3

Muntheer: Frederik van den Bergh, graaf van Bergh, heer van Boxmeer, Stevensweert, Homoet, Hedel… 1568 – 1592

Materiaal: biljoen

Diameter: 23 mm

Gewicht: 1,10 gr

Voorzijde: In het veld een gevierendeeld wapenschild met als hartschild dat van Bergh ( staande leeuw in rand van bezanten ) . In het eerste en vierde kwartier het gedeelde wapen van Moers of Meurs ( dwarsbalk ) -Egmond ( drie kepers ), in twee dat van Boxmeer ( staande leeuw in een veld van twaalf blokken ) en in drie het gedeelde wapen van Homoet ( faas )en Stevensweert ( uitgerukte boom ).Tekst: Initiaalteken ( zesstralige ster) FRE.CO.D.MO.BA.BO.HED D W; Fredericus comes de Montensis, baronus in Boxmeer, Hedel dominus in Werdt; Graaf Frederik van den Bergh, vrijheer in Boxmeer en Hedel, heer van Stevensweert. Ongekende omschriftvariant volgens de beschikbare bronnen.

Keerzijde: Lang gelelied opengewerkt kruis met in het midden de letter F van Frederik, in de kwartieren afwisselend een maansikkel ( Hedel ) en een klimmende leeuw ( Bergh ). Tekst onderbroken door de armen van het kruis: NA ST – AE OR – [HEDE] – STVE; NAar STAEten ORdonnantie HEDElse STuiVEr.

Datum: z.j. ca. 1580 – 1582

Muntplaats: ‘ Waarschijnlijk ‘ Stevensweert wegens gelijkenissen met de zuid Nederlandse muntslag van die periode ( zie bvb groot van Philips II van ’s Hertogenbosch,1579- Vanhoudt 257 ).

Frederik van den Bergh

Lit: Serrure p 99 & pl 7, 88 en K Pannekeet p 214, HED.21 voor halve stuiver; CNM 2.41.11; P Lucas p 39.8, 8 en Hendrickx p25, 4 voor stuiver. RBN 1852 p 418 & Pl XIV, 2 voor Willem van den Bergh.

Gedetermineerd door rimidi

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: