Gold Ryal of Rose Noble “Licht Coinage”: ca. 1585-1587

Gevonden door Peter Bekker

peter b1-800 peter b

Muntheer: Vermoedelijk continentale kopie van Edward IV, koning van Engeland, 1461-1470.

Materiaal: goud

Diameter: 38,16 mm; officiële uitgifte zit rond 35,0 mm.

Gewicht: 7,58 gr; officiële uitgifte zit rond 7,776 gr

Voorzijde:

Koning staande op een schip met zwaard en schild, scheepstuigage met drie touwen naar links en één touw naar rechts, vlag met E op achterstevenen een roos op de romp, geen muntteken. Tekst: EDW ARD. DI. GRA. REX. AnGL. Z. FRAnC .DnS. IB’. Interpunctie drieblad.

Keerzijde: In een dubbele achtpas, centraal een roos op een zon gelegen over een kruis getopt met lelies, in elk kwartier een gekroonde leeuw, in de buitenhoeken van de achtpas telkens een drieblad. Tekst: kroonje IhC. AVT. TRAnSIEnS. PER. mEDIVm. ILLORVm. IBAT. Interpunctie drieblad.

Datum: z.j. ca. 1585-1587

Slagplaats: Vermoedelijk Gorinchem, Nederland 

Opmerking: * This ‘Ryal’ is a Flemish contemporary imitation of an English Edward IV Ryal issued shortly afterwards (sixteenth century) by the mint of the city of Gorinchem in the Netherlands. Such was the confidence and familiarity of English gold on the Continent – mainly due to the wool trade that produced such wealth on either side of the Channel, that ‘English Gold’ was also ‘unofficially’ struck in the Lowlands to purchase wool as English nobles became the preferred currency– and being of good gold and correct weight, circulated freely either side of the Channel. The main difference is that the flans are a little larger than their English name-sake and the die engraving is not quite so sharp.

Referentie

Lit: Friedberg 80; Spink 1952; North 1549, zie nota kopie onderaan p. 85 en opmerking hierboven; Spink 1952 ; A Thompson Class IIId 12.08

Gedetermineerd door rimidi

Eén gedachte over “Gold Ryal of Rose Noble “Licht Coinage”: ca. 1585-1587”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: