Imitatie-Venuspenning, type ”Puntig wapenschild met een gekroonde letter op de rechterhand “, Zuidelijke Nederlanden of Noord Frankrijk, vanaf ca. 1500. 

Gevonden door Paul Blomme

Materiaal: koperlegering

Diameter: 33 mm

Gewicht: 2,63 gr

Voorzijde: Vrijwel naakte vrouw met een gekroonde letter C op de rechterhand, bedekt met een schaamdoek waarvan het ene uiteinde over de rechterarm hangt, aflopend in drie rafels met bloemen, het andere uiteinde aan het haar en uitwaaierend. Onder de gekroonde letter een tak met drie bloemen. Onder de chantepleure in de linkerhand drie gotische letters C. Tekst: geheel fictief met · : · als initiaalteken.

Keerzijde: Een naar onderen toe puntig uitlopend gevierendeeld wapenschild, afgeleid van het wapen van Philips de Schone. In het 1e kwartier drie lelies, tweede en derde kwartier een verticale balk en 4e kwartier een kroon en twee rozetten, en in het hartschild een klimmende leeuw. Boven het wapenschild een kroon tussen twee rozetten en links en rechts bloemversiering en onderaan links en rechts twee rozetten. Tekst: geheel fictief.

Lit: F. Groenendijk, “Venus op rekenpenningen”, blz. 194, No. 157.

Gedetermineerd door Jan Ooms

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: