Scharnierzegel: 15e eeuw – 16e eeuw

Gevonden door Smeets Nick

Materiaal: lood

Afmetingen: 25 mm / 33 mm

Gewicht: 14,7 gr

Het zegel zelf geeft te weinig aanknopingspunten. De adelaar – gewone of tweehoofdige is niet meer te zien – komt te vaak voor op zegels om bij de identificatie te helpen maar geeft wel een idee van welke brede regio: de Lage Landen of het Heilig Roomse Rijk, Duitsland). De andere zijde moet de sleutel voor de precieze identificatie geven maar ik kan de voorstelling niet echt goed interpreteren: links een kleine knielende gebaarde figuur mogelijk met een aureool en rechts een staande figuur, mogelijk ook met een aureool. Een voorzichtige reiniging kan misschien wat meer duidelijkheid brengen. Dan zou men kunnen zoeken naar een stad die een dergelijke combinatie in haar wapen voert of als patroonheilige heeft. In onze streken is er, voor zover mij bekend geen stad die een dergelijk wapen voert maar zolang de voorstelling niet precies geïdentificeerd wordt, is een zoektocht een onbegonnen zaak. Als datering kan ik voorstellen 15e-16e eeuw.

Dit type zegel – een scharnierzegel – werd aan goederen, meestal textiel bevestigd door een stad of gemeentelijke overheid en heeft dus niets te maken met religie of kerk.

Gedetermineerd door Raf Van Laere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: