Maastricht: denier ca. 1204

Gevonden door Theun Oostenbrug

Muntheer: Hendrik I hertog van Brabant 1190 – 1235 ?

Materiaal: zilver

Diameter: 15,8 mm

Gewicht: 0,79 gr

Voorzijde: Buste naar rechts van de hertog in maliënkolder en met punthelm; voor de borst de top van een schild en voor de rechterschouder een zwaard. Voor de buste een vaandel of wimpel. Boven de neusbeschermer van de helm een punt in het veld. Achter de buste bevindt zich de legende waarvan alleen nog dvx kan onderscheiden worden. Het geheel is omsloten door een parelcirkel.

Keerzijde: Een smal en hoog torengebouw met links en rechts een struik of een boom. Het gebouw telt verschillende verdiepingen. De basis wordt gevormd door een dubbele trede waarop een onregelmatige zeshoek met ruitpatroon. Deze basis wordt getopt door een kubusvormige verdieping met twee boogvensters. Er boven opnieuw een onregelmatige zeshoek met een ruitpatroon, ditmaal getopt door een kubusvormige verdieping met een boogvenster. Helemaal bovenaan bevindt zich een spits dak met ribben dat getopt is door een parel of bol. Het geheel is omsloten door een parelcirkel.

Datum: z.j. ca. 1204?

Slagplaats: Maastricht?

Opmerking: Exacte toewijzing is nog niet gegeven.

Hendrik I van Brabant

Referentie

Lit: Van der Chijs, 39, plaat III; Post, 76 (3.3.4?) en 77 (3.3.8); L De Coster Pl III tek 15; De Beeldenaar 2014-4 pag 165-167

Gedetermineerd door rimidi

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: