Eburonenstater: klasse 1, 1ste eeuw v.Chr.

Gevonden door Peter Buls

Materiaal: goud

Diameter: 16,06 mm

Gewicht: 5,21 gr

Opmerking: Volgens Simone Scheers “La Gaule Belgique” Eburonen Stater klasse I, (pl.IX, fig 254). Ze linkt de triskele aan de Germaanse regenboogschoteltjes, wat best aannemelijk is. Ik heb eens gelezen dat ze mogelijk een overblijfsel / verbastering zijn van de portretzijde van de bekende biface staters der Ambiani.

Delestrée heeft deze ook beschreven in zijn “Seine au Rhin”, deze kreeg daar de volgende id mee: Série 81, PL.XXVII, fig DT.635. Hij verklaart de paardzijde als een overname van de Remi Staters; série 27, “à l’œil”. Dezelfde serie waar die triskele aan gekoppeld werd. Wat wel zeker is, is dat die drie bolletjes die je boven het paard ziet, resten zijn van de menner die op de voorbeeld Staters staan.

peter1.2-800

Scheers

peter1.3-800

Delestrée

Eburonen

Gedetermineerd op facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: