Pelgrimsampul met gekroonde R: type II.3, vermoedelijk Walsingham, ca. 15e eeuw

Gevonden door Jan Ooms

jan1.1 (1)-800

Materiaal lood of lood / tin legering

Afmetingen: 60 mm / max. 29 mm

Gewicht: 49,89 gr

Dit standaard type pelgrims ampul dateert waarschijnlijk uit de 15e eeuw en wordt relatief veel op akkers in Engeland en Wales gevonden. Ze zijn vaak opzettelijk verminkt, bijvoorbeeld door de bovenkant af te breken of de ampul te doorboren. Mogelijk werd dat gedaan in een ritueel, waarbij de gezegende inhoud op de akker werd uitgestort en de verminkte ampul werd achtergelaten.

In de typologie van pelgrimsampullen van PAS is dit stuk van het type II.3: Gekroonde letter R op de voorkant en Jakobsschelp motief op de andere kant.

Aan een zijkant is nog zichtbaar waar een oortje heeft gezeten. Het stuk is verder onbeschadigd en is aan de bovenkant nog helemaal dicht (zie voorbeeld van een ampul met iets andere decoratie, maar van hetzelfde type).

Waarschijnlijk zijn deze ampullen allemaal afkomstig van het pelgrimsoord in Walsingham. Als er een letter op staat is het meestal de letter W (van Walsingham)
De letter R zou kunnen verwijzen naar ‘Our Lady of Reepham’ of naar ‘Richelde’, de stichtster van het bedevaartsoord in Walsingham.

jan1-800

jan1.1-800

Lit: William Anderson, ‘Blessing the Fields? A Study of Late-medieval Ampullae from England and Wales’, Society for Medieval Archaeology, 2010

Gedetermineerd door Jan Ooms

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: