Annunciatie draagpenning: 1614

Gevbonden door Martijn Aarts

Materiaal: lood / tin

Diameter: 22 mm

Gewicht: 4 gr

Voorzijde: Binnen een gladde cirkel de boodschap aan de Maagd Maria. (Links) De H. Maria, bevind zich in haar slaapvertrek Geknield voor haar bedstee/baldakijn aan een bidbank. (Rechts) Een staande gevleugelde engel (Gabriël), met opgegeven hand, verkondigd haar de boodschap, dat zij moeder zal worden van de Zoon Gods. Daartussen zweeft de H. Geest in stralenkrans in de gedaante van een duif. Onderaan in twee regels. MAASTRICHT I6I4

Keerzijde: Binnen een gladde cirkel een ingedeukt wapenschild in twee delen. Rechts beladen met het H. Hart met twee ringetjes eronder en twee ringetjes er boven. (de vier kruiswonden voorstellend). Links een miskelk met zwevende H.Hostie, het wapenschild vastgehouden door twee gevleugelde engelen. Achter het schild, het lijdenskruis met attributen. (Sponsstok en speer)

Datering: 1614

Aanmaakplaats: Maastricht

Opmerking: Deze hangers worden in zulke grote getalen teruggevonden en op verschillende plaatsen. Allemaal wijken ze weer net een beetje af. Vermoedelijk dat ze eerder op verschillende plaatsen vervaardigd en in ieder geval verkocht zullen zijn, om tegemoet te komen aan een breed gevoelde devotie voor Maria en de Passie van Christus. Ze konden bijvoorbeeld aan gebedssnoeren worden gehangen waarbij enkele gebeden Ave Marias ( gebaseerd op de engelengroet die Gabriel uitte toen hij Maria kwam vertellen dat zij een kind zou krijgen ) werden afgewisseld met Pater Nosters en overdenkingen met betrekking tot de Passie van Christus. De elementen waaruit de rozenkrans was opgebouwd, zien we ook terug op deze hangers.

ronny2 ronny3

Referentie

Referentie

Lit: Maandblad voor Numismatiek, 30ste jaargang nummer 5, Mei 2020 Religieuze draagmedailles uit de 16e tot 18e eeuw van de Annuntiaten kloosterorde in de Nederlanden. Deel 3, Hendrik van Caelenberghe, pag.128-136. Bijlage 1: Kloosters gesticht in de 16e en 17e eeuw. Maastricht 1614-1797 (provincie Nederlands Limburg)

Gedetermineerd door Paul Callewaert

Geef een reactie

Ontdek meer van © Metaaldetectie Vlaanderen - Metal Detection Flanders - Détection de métaux Flandre

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder