Lepelbak met heraldisch wapenschild: midden 13e eeuw – eind 14e eeuw

Gevonden door Jean – pierre Schoutens

Materiaal: tin

Afmetingen: 24 mm / 28 mm

Gewicht: 3,57 gr

Moeilijk een juiste datering te bepalen ! De periode 1250-1350 zou best kunnen, zo zijn ook lepelbakjes gekend met twee vissen en worden wel eens wierookschepjes genoemd. Eerlijkheidshalve zou ik de lepeltjes met de heraldische wapenschilden op de lepelbak eerder dateren in de periode 1325-1400 naar model en tijdsbalk van de heraldische wapenschild insignes. Deze vorm van tekening, het gearceerd veld met het kruis zie je ook terug op diverse pelgrimsampulen en ook hier weer zitten we rond de tijdsbalk van ca. 1350-1400. Normaal zijn wapenschilden uit de 13e eeuw veel scherper gepunt dan deze uit eind 14e of 15e eeuw, maar we hebben hier dan ook te maken met een lepelbak, waardoor het wapen dan ook de vorm aanneemt van de lepel, zodat het schildhoofd hier eerder rond word gemodelleerd.

Gedetermineerd door Paul Callewaert en Michel Krijgsman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: