Republikeinse legioen denarius: Marcus Antonius 32 – 31 v.Chr.

Gevonden door Sammy Fraeyman

Materiaal: zilver

Diameter: ?

Gewicht: ?

Voorzijde: Praetoriaanse galei door roeiers aangedreven. Tekst:  ANT AVG – III·VIR·R·P·C

Keerzijde: Legioensadelaar tussen 2 standaards of Signum legionum ( veldteken van een legioen, hieraan kon men de verdienste van het legioen zien ). Tekst:  LEG – V

Legio V Alaudae werd in 52 v.Chr. opgericht door Gaius Iulius Caesar in Gallië. De leden van dit legioen waren Galliërs, dus geen Romeinse staatsburgers. De bijnaam Alaudae (leeuweriken, Gallisch of oud-Nederlands (proto-Germaans) kregen ze omdat hun helm de vorm had van de pluim van een leeuwerik. Voor het deze bijnaam kreeg heette het legioen vermoedelijk Legio V Gallica. Caesar betaalde dit legioen zelf, later kreeg het erkenning van de senaat. Symbool van dit legioen was de olifant.

Tot 49 v.Chr. vocht het legio V Alaudae in de Gallische Oorlog, erna werden ze verplaatst naar Hispania. Tussen 41 en 31 v.Chr. stonden ze onder het bevel van Marcus Antonius en vermoedelijk vochten ze ook aan zijn zijde in de slag van Actium. Na diens nederlaag werden ze in 30 v.Chr. opgenomen in de rangen van Augustus.

De munten werden voor de slag bij Actium in 32 v.Chr geslagen, waarschijnlijk in zijn winterhoofdkwartier in Patrae ( Griekenland ), om zijn vloot en legioenen te betalen. Deze munten hebben een lager zilvergehalte, door toevoeging van koper,  fourré munten ( koperen kern)  komen ook veel voor. Veel van deze munten zijn lang in omloop geweest, waardoor er veel versleten exemplaren gevonden zijn. Ook staan er vaak merktekens van bankiers op. De afkorting ANT AVG betekent Antionus Augurus en hiermee identificeerde hij zich met Caesar die ook Augur ( toekomstvoorpeller, een priesterfunctie ) was. III VIR R P C op de munten betekent Triumvir rei publicae constituendae, een van de drie mannen die de Republiek herstelden. Naast Marcus waren dat Lepidus en Octavianus ( Augustus ). In 169 na Christus werd de versie van het zesde legioen herslagen als eerbetoon aan de 200ste-viering van de slag bij Actium.

 

 Afbeeldingsresultaat voor marcus antonius

Marcus Antonius

 Afbeeldingsresultaat voor Legio V Alaudae

‘ olifant ‘ symbool van het 5e legioen 

Legioen

Legio V Alaudae

Referentie

Referentie

Referentie

Lit: RSC 32; Cr544/18; Syd 1221

Gedetermineerd door Pierre Hachin en Eric Aerts

 

Eén gedachte over “Republikeinse legioen denarius: Marcus Antonius 32 – 31 v.Chr.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: