Annunciatie draagpenning: 1500 – 1550

Gevonden door ?

Materiaal: lood

Diameter: 19 mm

Gewicht: ?

Voorzijde: Binnen een gladde dubbele cirkel de boodschap aan de Maagd Maria.
Links de H. Maria met nimbus, geknield voor een bidbank, in haar linkerhand iets vasthoudend (?). Rechts een rechtopstaande gevleugelde engel, met opgegeven rechterhand, verkondigd haar de boodschap, dat zij moeder zal worden van de Zoon Gods. Daarboven zweeft de H. Geest in stralenkrans in de gedaante van een duif.

Keerzijde: Binnen een gladde cirkel een wapenschild, in twee velden verdeeld. Links een miskelk met hostie. Rechts beladen met het H. Hart met twee keer twee open wonden, onder en boven het hart (de vier kruiswonden voorstellend). Het ingedeukt wapenschild vastgehouden door twee engelen. Achter het schild het lijdenskruis met de attributen (sponsstok en speer).

Datering: z.j. vanaf 1500 – 1550

Aanmaakplaats: z.pl. onbekend

Opmerking: Deze hangers worden in zulke grote getalen teruggevonden en op verschillende plaatsen. Allemaal wijken ze weer net een beetje af. Vermoedelijk dat ze eerder op verschillende plaatsen vervaardigd en in ieder geval verkocht zullen zijn, om tegemoet te komen aan een breed gevoelde devotie voor Maria en de Passie van Christus. Ze konden bijvoorbeeld aan gebedssnoeren worden gehangen waarbij enkele gebeden Ave Marias ( gebaseerd op de engelengroet die Gabriel uitte toen hij Maria kwam vertellen dat zij een kind zou krijgen ) werden afgewisseld met Pater Nosters en overdenkingen met betrekking tot de Passie van Christus. De elementen waaruit de rozenkrans was opgebouwd, zien we ook terug op deze hangers.

ronny2 ronny3

Referentie

Referentie

Lit: Heilig en Profaan pag deel III pag.224 afb.2693;  Minard-Van Hoorebeke 344 Leuven.

Gedetermineerd door Paul Callewaert

Geef een reactie

Ontdek meer van © Metaaldetectie Vlaanderen - Metal Detection Flanders - Détection de métaux Flandre

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder