Heilighangertje: 17e eeuw – 18e eeuw

Gevonden door Tom Devos

Materiaal: zilver

Afmetingen: 12 mm / 15 mm

Gewicht: 1,5 gr

Voorzijde: Madonna op wolken, dit naar een schilderij van Rafael in de Sixtijnse Kapel.

Keerzijde: Een devotiemedaille van Hoboken waarop staat te lezen: TOT. HO – BOKEN. Ik ben van mening dat er op deze devotiemedaille staat TOT IS – ENBERGH. De bedevaarten begonnen na 1633 toen een boerenknecht die een boom aan het snoeien was, viel uit de boom en bleef door de tussenkomst van Onze-Lieve-Vrouw aan de takken van de boom hangen. Tijdens zijn val wierp
hij namelijk een blik op het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. De boerenknecht vertelde zijn verhaal in het dorp. Zo is de verering van Onze-Lieve-Vrouw in Izenberge begonnen. Er werd in 1654 een kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid en is sindsdien een bedevaartsoord geworden”

Lit: Revue Belge de numismatique 2022 “ Drie devotiepenningen uit Antwerpen, Hoboken en Adinkerke ”p.399-400

Gedetermineerd door rimidi en Johan Van Heesch

 
 
 
 

Eén gedachte over “Heilighangertje: 17e eeuw – 18e eeuw”

  1. Dag,

    Na een maand op mijn bureaublad en wat rondvragen viel mijn oog op een artikel van de hand van Johan Van Heesch : Revue Belge de numismatique 2022 “Drie devotiepenningen uit Antwerpen, Hoboken en Adinkerke”p.399-400. Na contact met hem opgenomen te hebben met de auteur ontving ik het hele artikel dat zal verschijnen in het Jaarboek van het EGMP van 2022.
    Het kerkje op de devotiemedaille van Adinkerke lijkt sprekend maar het is een andere medaille die volgens mij tot de oplossing heeft geleid : Een devotiemedaille van Hoboken waarop staat te lezen : TOT. HO – BOKEN. Ik ben van mening dat er op deze devotiemedaille staat TOT IS – ENBERGH. Er bestaat sinds de 16de eeuw een bedevaart naar Izenberge, exacte datum moet ik terug opzoeken…

    Beste groeten rimidi 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: