Annunciatie draagpenning: ca. 1550 – 1600

Gevonden door Kristof De Geyter

Materiaal: lood / tin legering

Diameter: 18 mm – 20 mm

Gewicht: ?

Voorzijde: Binnen een parelcirkel links de H. Maria in lang gewaad, bevind zich in haar slaapvertrek. Geknield voor haar bedstee,- baldakijn, voor haar een bidbank. Rechts een rechtopstaande gevleugelde aartsengel Gabriël met opgeheven rechterhand die haar toespreekt. De aartsengel Gabriël verkondigd haar de Blije boodschap dat zij moeder zal worden van de zoon Gods. Bovenaan zweeft de H. Geest in een stralenkrans in de gedaante van een duif, de getuige van het gebeuren.

Keerzijde: Binnen een parelcirkel een ingedeukt tweedelig wapenschild,- blazoen van de Orde Annuntiaten. Links beladen met het H. Hart, met twee ringetjes onder en boven het hart, de vier kruiswonden voorstellend. Rechts een miskelk met zwevende H. Hostie, de Eucharistie gesymboliseerd. Het wapenschild vastgehouden door twee gevleugelde engelen als schildhouder. Achter het schild het lijdenskuis met attributen speer en sponsstok,- tak van hysop.

Datering: z.j. ca. 1550-1600

Aanmaakplaats: onbekend

Opmerking: Deze hangers worden in zulke grote getalen teruggevonden en op verschillende plaatsen. Allemaal wijken ze weer net een beetje af. Vermoedelijk dat ze eerder op verschillende plaatsen vervaardigd en in ieder geval verkocht zullen zijn, om tegemoet te komen aan een breed gevoelde devotie voor Maria en de Passie van Christus. Ze konden bijvoorbeeld aan gebedssnoeren worden gehangen waarbij enkele gebeden Ave Marias ( gebaseerd op de engelengroet die Gabriel uitte toen hij Maria kwam vertellen dat zij een kind zou krijgen ) werden afgewisseld met Pater Nosters en overdenkingen met betrekking tot de Passie van Christus. De elementen waaruit de rozenkrans was opgebouwd, zien we ook terug op deze hangers.

Referentie

Referentie

Gedetermineerd door Paul Callewaert

Geef een reactie

Ontdek meer van © Metaaldetectie Vlaanderen - Metal Detection Flanders - Détection de métaux Flandre

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder