Heilighangertje: 20ste eeuw

Gevonden door Chielens Laurens

Materiaal: zilver ?

Diameter: 30 mm

Gewicht: 8 gr

Voorzijde: Centraal een persoon liggend op tombe met daaronder een palm als teken van martelaar. Het geheel gevat in een hoekige vierpas  waarvan de hoeken een bloem bevatten. Tekst onderaan: S. TARCISIUS, links: MARTYR en dan onleesbaar, boven: OSTIE ( vermoedelijk ) dat dit HOSTIE is en verwijst naar deze heilige, en rechts: PRIEZ POUR N.

Keerzijde: Heilige Cecile ( Caecile ). Centraal haar lichaam op de rechterzijde met onderaan een palmtak ( martelares ) en een bloem met vruchten, het geheel gevat in een hoekige vierpas met op de hoeken een bloemmotief. Tekst links: SAINTE, boven: CECILE of CAECILE, rechts: PRIEZ P.N. en onderaan geen tekst.                                                              Deze gegevens stemmen overeen met ede opgravingen in de basiliek Santa Cecilia in 1599 waarbij het intakte lichaam van een vrouw werd gevonden, liggend op haar rechterzijde, gehuld in lang gewaad.                                                      

cecilia-800

Evenwel kan ik beide heiligen niet linken met elkaar, buiten hun martelaarschap en dat beiden begraven zijn in de catacomben van Calixtus. Cecile ondergronds en Tracisius bovengronds in het oosters deel van de basiliek

Referentie     
 

Referentie    

Referentie

Referentie            

Referentie 

Lit: Boek De Heiligen – Stijn van der Linden – blz 156 – 157 en blz 835

Gedetermineerd door Grot Marmot

           

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: