Heilighangertje: Wonderdadige Medaille 19e eeuw. Vachette type II

Gevonden door Pierre Mannaert

Materiaal: koper

Hoogte: 26,80 mm ( zonder oogje 22,50 mm )

Gewicht: ?

Voorzijde: Centraal op een halve wereldbol staat Maria met aureool, gestrekte armen naar beneden met open handen waaruit stralenbundels komen, trappend op een slang. Tekst: O MARIA ONBEVLEKT ONTFANGEN BID VOOR ONS DIE TOT U ONZE LOEVLUCHT NEMEN.  Onderaan het jaartal 1830 ( het jaar van de verschijning ). In de tekst op de medaille staan twee fouten OntFangen met F en Loevlucht met L. Dit is niet zo verwonderlijk…medailles met Nederlandse tekst, bij onze zuiderburen vervaardigd staan vaak vol met fouten ( zie o.a medailles van Scherpenheuvel, Oostakker enz. )

Keerzijde: Een Latijns kruis dat op een lange balk rust, waaraan een grote letter M hangt. Onder de M twee vlammende harten waarvan het rechter doorboord wordt met een zwaard en het linker met een doornenkroon omgeven. Boven de hartjes 2 horizontale lijntjes. Dit alles omgeven door twaalf 5-puntige sterren. Onderaan de signatuur VACHETTE

Ontwerper: Vachette

Info: Deze die een naam of een meesterstempel dragen, dagtekenen
waarschijnlijk van nà 1844, toen het in Frankrijk verplicht werd de produktie te merken.

Referentie

Lit: jaarboek EGMP 1983

Gedetermineerd op facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: