Daalder van 30 stuiver, zilveren portretdaalder: 1580

Gevonden door Martine Delplace

Muntheer: Frederik van den Bergh, graaf van Bergh baron van Homoet, Hedel…, 1577-1580

Materiaal: zilver

Diameter: 40 mm

Gewicht: 20,5 gr

Voorzijde: Borstbeeld ten halve lijve van de graaf in kuras naar links tussen het jaartal 15 – 80. Zijn rechter hand rustend op een toernooihelm/schedel?, in de linker hand het gevest van een zwaard. Geen muntteken te zien. Tekst: FREDERI.CO.D.MON.BA / I.HO.BO.HE.D.I.W; Fredericus comes de Montensis, Baronus in Homoet, Boxmeer, Hedel, Dominus in Werdt; Frederik, graaf van den Bergh, vrijheer van Homoet, Boxmeer en Hedel, heer van Stevensweert.

Keerzijde: Wapenschild in meerdere kwartieren van de graaf welke is getooid met een rijkelijk versierd helmteken. Het gevierendeelde wapenschild bestaat uit: in een gegolfde balk van Homoet, in twee de leeuw van Boxmeer, in drie de drie liggende maansikkels van Hedel en in vier de uitgerukte boom van Stevensweert. In het hart  gelegen nogmaals de leeuw van Boxmeer. Geen muntteken te zien. Tekst beginnende op ca. 7 uur: MONET.NOV / A / .ARGE.TRI.ST; Moneta nova argentea triginta stuferorum; Nieuwe zilveren munt van dertig stuiver.

Datum: 1580

Slagplaats: Stevensweert, Hedel, Bommel… ???

peter-800

Frederik van den Bergh

Lit: Hendrickx  1.2; Delmonte 617en var; cfr Purmer He 14; Verkade 30.4; Lucas 39.6.3var;

Gedetermineerd door rimidi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: