Hangertje: eerbetoon aan de oprichter van de scheepswerf Béliard-Crighton & Co 20ste eeuw

Gevonden door Bruno Tielemans

Materiaal: koper

Afmetingen: 34 mm / 23 mm

Gewicht: ?

Voorzijde: Portret van Henri Gustave Béliard naar links. Tekst: HENRI GUSTAVE BELIARD 24 DEC 1847 – 2 DEC 1920

Keerzijde: ATELIERS REPERATION MARITIMES BELIARD CRIGHTON EN C° ANVERS 1877 – 1927 / HOMMAGE AU FONDATEU

Ontwerper: K. Schuermans

De Franse familie Béliard droeg een naam die grote weerklank zou krijgen in het Antwerpse bedrijfsleven. De firma vond haar oorsprong bij het huis L. Stappers, gesticht in 1868 met zetel in de Bataviastraat 7 onder de benaming “réparation générale de navires à voileset à vapeur”. De Parijzenaar Henri Gustave Béliard die in 1877 in Antwerpen een atelier oprichtte was een alumnus van de Ecole impérial central des arts et manufactures. Na een eerste samengaan met W. Best en M. Fletcher richtte hij in 1904 met zijn twee zonen en de Schot Alfred J. Crighton de onderneming Béliard Crighton & Co op en nam de ondertitel “réparation générale de navires à voiles et à vapeur ” aan, gevestigd in de Bataviastraat 7.

Zij stelde in 1911 gewoonlijk 350 arbeiders te werk op een oppervlakte van 4.000 m² met een ketelmakerij, een smids en ateliers voor paswerken en constructiewerk. in 1905 en 1906 zorgde het bedrijf voor stoommachines en kreeg in 1914 het statuut van een naamloze vennootschap. Na de Eerste Wereldoorlog fuseerde de onderneming met S.A. Industrielle des Ateliers du Kattendijk ook geheten Kattendijk Works, opgericht in 1914, met behoud van dezelfde naam en vestigde haar zetel aan Kattendijkdok-Westkaai 21, met voortzetting van de inplanting aan de Bataviastraat. In 1919 veranderde de naam in Ateliers de Réparations Maritimes Béliard, Crighton & Co (Belgique). Zij was voornemens in 1922 of 1923 in haar ateliers aan de Bataviastraat 31 electrische motoren te plaatsen en vroeg hiervoor toelating aan de overheid.

Béliard-Murdoch N.V. kwam in 1955 in het bezit van een vergunning voor gronden bij het Vierde Havendok. Zij richtte hier een werf voor herstelling van zeeschepen op van moderne allure en voorzien van twee grote droogdokken, 225 x 33,50 x 8,23 en 270 x 40,99 x 8,23 meter. Het eerste gegraven in 1957 aan het oostelijke uiteinde van het Vierde Havendok was het resultaat van een overeenkomst van de firma met de stad Antwerpen. Op 15 mei 1959 was dit droogdok voltooid. De prijs bedroeg in totaal 154.994.345 frank voor de bouwwerken en 3.825.800 frank voor de kraanrailfunderingen. Het tweede droogdok kwam in 1967 in gebruik, zij waren gelegen aan de nummers 261-273 van het Vierde Havendok. Ook bezat de firma nog een kaailengte van niet minder dan 1.500 meter voor zogenaamde vliegende reparaties. De overeenkomst omvatte ook de bouw van nieuwe ateliers van de industriële afdeling, eveneens aan het oostelijk uiteinde van het Vierde Havendok.

In 1961 fuseerden, zoals gezegd, Béliard-Crighton en Guthrie-Murdoch tot Béliard-Murdoch N.V. Verenigde werkplaatsen scheepswerven, later Béliard Shiprepairer N.V. Het betreft hier de laatste grote scheepshersteller in de Antwerpse haven die uit een familiale onderneming is gesproten en groot geworden met de kapitalen van de families Béliard, Crighton en Williame. In 1980 ging de firma op in Mercantile Béliard N.V. die in 1993 failliet en opgevolgd werd Antwerp Ship Repair.

Bron: Van Willem de Cogmakere tot John Cockerill (Dr. Gustaaf Asaert)

Referentie

Referentie

Referentie

Gedetermineerd door Eric Aerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: