Heilighangertje: 16e eeuw – 17e eeuw

Gevonden door Tony Knors

Materiaal: koperlegering

Afmetingen: 26 mm / 18 mm

Gewicht: 3,13 gr

Dit type hangertje, met de 3 knopjes, kan je inderdaad situeren in de 16-17de eeuw. Deze drie knopjes stellen de Heilige Drievuldigheid voor. Belangrijk is om welke personen het gaat op het hangertje. Centraal is niet moeilijk, dat is OLV met kindje Jezus. De persoon rechts is volledig gekleed als pelgrim en stelt de Heilige Jacobus Maior – Jacobus de Meerdere (apostel) voor. De linkse persoon, heeft een gebogen knuppel vast. Deze stelt de Heilige Jacobus Minor (Jacobus de Mindere) voor. Voor een sluitende determinatie moeten we kijken naar de voorsteling van Jacobus Maior. Deze draagt een schoudermantel, en een pelgrimsstaf met twee bollen waaronder de kalabas. Twee items, schoudermantel en pelgrimsstaf met twee bollen, die verschijnen vanaf de 16de eeuw. Kijken we naar zijn benen, dan zijn deze niet bedekt door een pelgrimskleed, hetgeen doet vermoeden dat er hoge laarzen werden gedragen. Hoge laarzen komen dan voor vanaf de 17de eeuw. Kwestie van Jacobus de Mindere, heeft deze een vollerstok in de hand (gebogen knots) welke voorkomt vanaf de 13de eeuw. Beide Jacobussen worden soms met elkaar afgebeeld en ook soms met elkaar verwisseld (in dit geval geen twijfel).

Keerzijde: Het logo van de Jezuiten waarbij IHS geen betoog hoeft. De drie nagels stellen de attributen voor waarmee Jezus aan het kruis genageld werd.

Referentie

Referentie

Lit: Boek De Heiligen – Stijn van der Linden – pagina 432-434

Gedetermineerd door Grot Marmot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: