Luik: oord 1641

Gevonden door K de Baere

Materiaal: koper

Diameter: 25 mm

Gewicht: 3,12 gr

Voorzijde: Met bonnet gekroond en gevierendeeld wapen met hartschild gelegen op een schuin kruis gemaakt van een staf en een degen, de bonnet onderbreekt de tekst. In kwartier 1 en 4 het wapen van Palatinat ( leeuw ) en in kwartier 2 en 3 het wapen van Beieren ( ruiten ), het hartschild is het wapen van Bouillon. Aan weerszijden van het wapen de cijfers van het jaartal. Het wapen heeft wat versieringen en is geplaatst binnen een parelrand. Tekst:  FERDINAND. D. G. EP. LEODIE (of variant). Voluit: Ferdinandus dei gratia episcopus Leodiensis. En betekent: Dit betekent: Ferdinandus, bij Gods gratie bisschop van Luik.

Afbeeldingsresultaat voor wapen van palatinat Afbeeldingsresultaat voor wapen van palatinat

Wapens van Palatinat, Beieren en Bouillon

Keerzijde: Met een bonnet gekroonde letters F B ( van Ferdinand van Beieren ) gescheiden door het perron van Luik en rozetjes. Tekst:  ( Kruis ) DVX. BVL. MAR. FRANCH. CO. LO. HOR ( of variant ). Voluit: dux Bulloniensis marchionis Franchimontis comes Lossensis Hornensis. En betekent: hertog van Bouillon, markies van Franchimont, graaf van Loon en Horne.

Afbeeldingsresultaat voor perron van Luik

Perron van Luik

Slagplaats: Luik

Ferdinand van Beieren

Referentie

Lit: de Chestret 620 – Dengis 1064

Gedetermineerd door Eric Aerts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: